







Mozambique 2nd National Workshop Agenda

May 22-23, 2023

- <u>Target audience</u>: Government Representatives (BCH's National Focal Points (NFPs), National Authorized Users (NAUs), Competent National Authorities (CNAs), and other information providers)

- Objective:

• To provide participants with clear understanding of:

the common format of BCH records

the procedures for registering and publishing biosafety-related decisions

the technical national BCH responsibilities and impact on the institutional processes for creating and registering BCH information and making biosafety-related decisions

- To identify National procedures and operational linkages to gather information to be put on BCH in line with NBFs implementation and sustainability and training plan;
- To enhance the national Capacity to use the BCH to find and register information

DAY 1 – BCH PROJECT GENERALITIES, FRAMEWORK, CARTAGENA PROTOCOL & BCH REVIEW, FINDING INFORMATION ON THE BCH

Time	Content	Duration
8:30	Registration	30 min
9:00	Opening Ceremony	30 min
9:30	Introduction to Workshop and The Project VLE	20 min
9:50	Pre-workshop evaluation form	20 min
10:10	The BCH III Project	15 min
10:35	Coffee Break	15 min
10:50	Overview of the Cartagena Protocol on Biosafety	40 min
11:30	Introduction to the Biosafety Clearing House	30 min
12:00	Interactive modules	60 min
13:00	Lunch break	60 min
14:30	Navigating the BCH website	50 min
14:20	Case studies on Finding information	40 min
15:00	Coffee break	15 min
15:15	Continue case studies on finding information	30 min
15:45	Navigation meeting	15 min
16:00	End of Day 1	

DAY 2 – MANAGEMENT CENTER OF THE BCH, REGISTERING INFORMATION ON THE BCH, SEYCHELLES BIOSAFETY SITUATION, AND ESTABLISHING A SYSTEM FOR THE FLOW OF BCH INFORMATION









Time	Content	Duration
8:30	Recap of the previous day	10 min
9:00	The Supplementary Protocol on Liability and Redress	30 min
9:30	Country status for the Cartagena Protocol and the biosafety clearing	30 min
	house	
10:00	Discussion- Questions and Answers	15 min
10:15	Registering as a general user in the BCH	20 min
10:35	Coffee Break	15 min
10:50	Introduction to the BCH Dashboard	20 min
11:10	Practical Exercise on Registering information	50 min
12:00	Introduction to the BCH training materials	10 min
12:10	Group works	60 min
13:10	Lunch Break	60 min
14:10	Reports from group works	20 min
14:30	General Discussions	15 min
14:45	Final knowledge Evaluation and workshop evaluation	25 min
15:10	Closure and Certificates	

Useful URLs List

BCH website https://bch.cbd.int/

Virtual Learning Environment https://bch3-vle.unep.org/

Mozambique course page https://bch3-vle.unep.org/course/view.php?id=107

Enrolment Key to the Mozambique Course BCH3-MZBQ

Pre-workshop form Click here
Post-workshop form Click here