



Joint BCH and ABSCH Africa Training Workshop for Focal Points Nairobi, 7- 11 October, 2024

Workshop objectives:

- 1. Enhancing Understanding: The workshop seeks to deepen participants' comprehension of the fundamental concepts of Biosafety (BS) and Access and Benefit Sharing (ABS). This includes understanding the legal frameworks, international agreements (such as the Convention of Biological Diversity, the Cartagena Protocol and the Nagoya Protocol), and national regulations pertaining to BS and ABS.
- 2. Familiarization with the BCH and ABS-CH: Participants will gain a comprehensive understanding of the features, functionalities, and significance of BCH and ABS-CH platforms. They will learn how these platforms facilitate the exchange of information (Article 20 of CPB, & Article 14 of NGP), data submission, retrieval, and analysis related to BS and ABS.
- 3. Building Technical Skills: Through hands-on training sessions, participants will develop practical skills in navigating, using, and maximizing the potential of BCH and ABS-CH platforms. This includes learning how to submit data, conduct risk assessments, and utilize the platforms for decision-making, policy formulation, and better PIC (Prior Informed Consent) and MAT (Mutually Agreed Terms) negotiations.
- 4. Promoting Collaboration and Networking: The workshop aims to foster collaboration and networking among BS and ABS focal points from different countries. By providing opportunities for knowledge sharing, group discussions, and collaborative activities, participants can learn from each other's experiences, share best practices, and establish networks for ongoing support and cooperation to promote the implementation of NGP and CPB at national and regional levels.
- 5. Strengthening Capacity: Participants will consider developing strategies for enhancing their capacity as ABS and BS focal points, including identifying areas for skill development, training needs, and capacity-building opportunities. This includes exploring innovative approaches to capacity building and leveraging resources effectively including collaboration with the private sector.

Overall, the objectives of the workshop are multi-faceted and designed to empower participants with the knowledge, skills, and resources needed to engage with BCH and ABS-CH platforms effectively, strengthen national capacities in Biosafety (BS) and ABS implementation, and promote collaboration for achieving biodiversity conservation, biotechnology regulation and fair and equitable benefit sharing goals.

Workshop Agenda

	Time	Content	Presenter	Duration
		Day 1: October 7 th ,	2024	
	8:30	Registration		30 min
	9:00	Opening Remarks	Diane Klaimi	10 min
	9:10	Introduction of Participants and the Presenter	Ossama Abdelkawy	50 min
	10:00	Workshop Objectives and Agenda Overview	Charles Kouassi	15 min
	10:15	Coffee Break (15 min)/ Group photo	
	10:30	Expectations and initial knowledge evaluation form	Ossama Abdelkawy	50 min
1	11:20	Enhancing Capacity for Biosafety and ABS: A Look into the BCH III Project and ACP MEAs Programme	Emilie Vauchel	15 min
2	11:35	The Convention on Biological Diversity	Chantal Andrianarivo	60 min
3	12:35	Registration to the VLE	Charles Kouassi	25 min
	13:00	Lunch	Break (90 min)	
4	14:30	The Cartagena Protocol: objective, scope, and main articles	Chantal Andrianarivo	45 min
	15:15	Panel Discussion- help desk- Contest / Coffee break		30 min
	15:45	Navigation meeting	Ossama Abdelkawy	15 min
		Day 2: October 8 th ,	2024	
	9:00	Recap of the Previous Day	Charles Kouassi	15 min
5	9:15	The liability and Redress Protocol	Ossama Abdelkawy	40 min
6	9:55	BCH Importance and Obligations	, Chantal Andrianarivo	45 min
	10:40		Break (15 min)	
7	10:55	Live Demo of the BCH	Charles Kouassi	15 min
8	11:10	Modern Biotechnology and the BCH	Ossama Abdelkawy	100 min
	12:50	Group Photo	, ,	20 min
	13:10		Break (90 min)	
9	14:40	Detection and identification of GMOs and case studies	Ossama Abdelkawy	55 min
	15:35	Coffee	Break (15 min)	
	15:50	More case studies on Finding information	Ossama Abdelkawy	45 min
	16:35	Navigation meeting	, Charles Kouassi	15 min
		Day 3: October 9 th ,	2024	
	9:00	Recap of the Previous Day	Chantal Andrianarivo	15 min
10	9:15	Environmental Risk assessment and the BCH	Ossama Abdelkawy	60 min
	10:15	Coffee	Break (15 min)	
11	10:30	The Nagoya Protocol and the ABSCH	Ossama Abdelkawy	70 min
12	11:40	Live Demo of the ABSCH and Case studies on Using the Search functionality	Charles Kouassi	60 min
13	12:40	The Virtual Learning Environment and the BCH Training materials	Mohamed Kchouk	20 min
	13:00	Navigation meeting	Chantal Andrianarivo	15 min
	13:15		Break (90 min)	
		Day 4: October 10 th ,		
	9:00	Recap of the Previous Day	Mohamed Kchouk	15 min
14	9:15	Synthetic Biology	Ossama Abdelkawy	35 min
15	9:50	Benefit sharing from DSI: Overview and update on Negotiations	Ossama Abdelkawy	25 min
			1	

	10:15	Coffee	Break (15 min)	
16	10:30	Using the BCH for Submitting information	Chantal Andrianarivo	150 min
10	10.50	Using the Derrior Submitting mornation	/ Mohamed Kchouk	150 mm
	13:00	Lunch	Break (90 min)	
17	14:30	Using the ABSCH to register information	Charles Kouassi /	80 min
17	14.50		Mohamed Kchouk	
	15:50	Panel Discussion/Coffee break	Monumed Renould	20 min
	16:10	Navigation meeting	Mohamed Kchouk	15 min
		Day 5: October 11 th ,	2024	
	9:00	Recap of the Previous Day	Charles Kouassi	15 min
18	09:15	Country Status of implementation of the	Mohamed Kchouk	45 min
		Cartagena Protocol and Nagoya Protocol		
		with special emphasis on the systems for		
		gathering information for the Clearing		
		House		
		+ Question and Answers		
	10:00	Coffee	Break (15 min)	
	10:15	Country Status continued	Mohamed Kchouk	50 min
19	11:05	Group works on networking, supporting	Chantal Andrianarivo	90 min
		integration of processes and identifying		
		capacity building needs and reporting		
		back		
20	12:35	- Group work: NBF implementation at	Mohamed Kchouk	25 min
		national and regional levels		
13:00		Lunch Break (90 min)		
21	14:30	Role Play (sketches):	Charles Kouassi	45 min
		- Group work: BCH or ABSCH workshop		
		organization		
		- Group work: NFP administrative duties		
22	15:15	- Updates on Negotiations	Zakir	15 min
23	15:30	Recommendations and conclusions	Mohamed Kchouk	20 min
	15:55		break (15 min)	
	15:10	Final knowledge evaluation and workshop	Ossama Abdelkawy	35 min
		evaluation form		

Useful URLs List	
BCH website	https://bch.cbd.int/
Virtual Learning Environment	https://bch3-vle.unep.org/
Regional Workshop Course page	https://bch3-vle.unep.org/course/view.php?id=136
Preworkshop form	https://forms.office.com/r/YDp9kZJ3E8
Postworkshop form	https://forms.office.com/r/bSUdyekrW2